4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αυτοκινητοβιομηχανία vs Google car

Ή πως η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης θα καταργήσει τη θέση του οδηγού στα αυτοκίνητα.

ΑΙΣΘΗΣΗ είχε προκαλέσει εδώ και κάμποσους μήνες το Google car, ένα Prius προηγούμενης γενιάς, φορτωμένο με πανάκριβους αισθητήρες, που σύμφωνα με τη Google, η οποία πραγματοποιεί τη σχετική εξέλιξη, μπορεί να κινείται αυτόνομα – χωρίς την παραμικρή παρέμβαση από τον οδηγό, αναγνωρίζοντας τις συνθήκες της κυκλοφορίας και την οδική σήμανση. Το μόνο που έχει να κάνει ο κάτοχός του είναι να βάλει στο σύστημα πλοήγησης τον προορισμό του. Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό δεν αποτελούν κάποια καινούργια ιδέα. Ήταν ανέκαθεν το αγαπημένο θέμα στα βιβλία και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά και κομμάτι των ερευνητικών προγραμμάτων Drive και Προμηθεύς πριν από σχεδόν 30 χρόνια.
Κάποιοι θεωρούν ότι πίσω από τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα κρύβεται μια τεράστια αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από την οποία θα βγει ωφελημένη η Αμερική, που τουλάχιστον στο πεδίο των εντυπώσεων μοιάζει να προηγείται. Μπορεί άραγε η Google να κάνει την έκπληξη και να μπει στα χωράφια που νέμονται οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες για περισσότερο από 100 χρόνια;
Στην πράξη, ο θόρυβος της Google και το σχετικό λόμπινγκ για την τροποποίηση της νομοθεσίας, μάλλον προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μέρα στην οποία οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάθε άλλο παρά αμέτοχες θα είναι. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού μπορεί στο συγκεκριμένο θέμα να τηρούν διακριτική στάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ερευνητικά τους κέντρα δεν έχουν κάνει ανάλογα βήματα προόδου με εκείνα της Google.
Πάρτε για παράδειγμα τη νέα Mercedes S-Class, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στις σελίδες των “Γνωριμιών”. Το Ενεργό Cruise Control, που διαθέτει, μπορεί όχι μόνο να παρακολουθεί την κίνηση εμπρός και να ρυθμίζει την ταχύτητα ανάλογα, αλλά και να διασχίζει τις στροφές του δρόμου, χωρίς καμιά παρέμβαση από τη μεριά του οδηγού. Το αυτοκίνητο επίσης έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει ανθρώπους και ζώα στο δρόμο, καθώς και τη σήμανση του δρόμου. Ανάλογες δυνατότητες φημολογείται ότι θα διαθέτει το ηλεκτρικό i3 της BMW. Αναμφίβολα δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με απλά προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά με μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης. Προφανώς, στο ερευνητικό επίπεδο θα υπάρχουν ήδη πολύ πιο προχωρημένα συστήματα, που οι εταιρείες πρέπει να βεβαιωθούν για τη foolproof λειτουργία τους, πριν βγουν στην κυκλοφορία, αλλά και να λύσουν τα περίπλοκα νομικά θέματα που προκύπτουν από την αυτόνομη κίνηση των οχημάτων.
Έτσι, για παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό η Volvo έβγαλε στους ισπανικούς αυτοκινητόδρομους 3 πειραματικά αυτοκίνητα, τα οποία κινήθηκαν χωρίς τη βοήθεια οδηγού σε απόσταση 200 χλμ. Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το 2020 να μην υπάρχει κάτοχος Volvo που να τραυματίζεται ή σκοτώνεται στο δρόμο.
Εκεί που διαφέρει η προσέγγιση στο θέμα ανάμεσα στη Google και τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι τα δεδομένα που η κάθε πλευρά αξιοποιεί για να φτάσει στον επιθυμητό στόχο. Στο Google car αντλούνται πληροφορίες από το Street View που συνδυάζονται με τα με εκείνες από το ραντάρ και τους αισθητήρες του οχήματος, ενώ οι εταιρείες αυτοκινήτου προτιμούν να μη χρησιμοποιούν σύνθετες πληροφορίες και να βασίζονται περισσότερα στα δεδομένα που λαμβάνουν οι διάφοροι σένσορες του οχήματος.
Αξίζει πάντως να δει κανείς κατά πόσο αυτή τη τιτάνια προσπάθεια που πραγματοποιούν οι δύο πλευρές θα βρει απήχηση στο αγοραστικό κοινό. Και μπορεί η αυτοκινητοβιομηχανία να έχει ένα καλό ιστορικό, όσο αφορά την αξιοπιστία των συστημάτων ασφαλείας που έχει υιοθετήσει στο παρελθόν. Από εκεί και πέρα, όμως, ποιος θα εμπιστευτεί τη ζωή του σε κάποιον που η τεχνογνωσία του εντοπίζεται στις μηχανές αναζήτησης και τις διαφημίσεις;_Μ.Σ.